hava 19° Çoğunlukla Bulutlu
DOLAR 20,2871 % % 0.95
EURO 21,8255 % % 0.96
GRAM ALTIN 1.264,07 % % 0,59
ÇEYREK A. 2.066,75 % % 0,59
BITCOIN 27.829,95 % -0.43
SON DAKİKA
Google News

Şişelenmiş Su Bozulur mu?

Son Güncelleme :

11 Nisan 2023 - 10:47

Şişelenmiş Su Bozulur mu?

“Dört Büyük” şişelenmiş su markalarının (Hayat, Uludağ, Erikli ve Nestlé Pure Life) her biri yalnızca Türkiye’de yıllık 1 milyar dolarlık satış yapıyor . Bu çok fazla şişe su demek ! İnsanlar bunun çoğunu oldukça hızlı bir şekilde içse de, bazıları acil durumlar için veya şişelenmiş sudan çok şey aldıklarında uzun vadede stoklayabilir. Şişelenmiş Su Bozulur mu?

Ancak şişelenmiş suyu birkaç ay (veya yıl) saklamak kötü bir fikir mi? Su şişenizin üzerinde “son kullanma tarihi” veya “son kullanma tarihi” görmüş olabilirsiniz, ancak bu ne anlama geliyor? Su gibi doğal bir sıvının gerçekten son kullanma tarihi geçebilir mi? Şişelenmiş su bozulur mu?

Şişelenmiş Su Neden “Süresi Doluyor”?

Son kullanma söz konusu olduğunda su aslında sorun değildir çünkü H 2 O’da tipik olarak yiyeceklerin bozulmasına neden olan herhangi bir şeker, protein veya katkı maddesi yoktur. Ambalaj gerçek suçludur.

Şişelenmiş suyun büyük çoğunluğu ( yüzde 97’den fazlası ) plastikle paketlenmiştir. International’a göre bu plastik şişeler çok az gözeneklidir ve “ortamdaki hava gazlarının (ev solventlerinden, petrol bazlı yakıtlardan ve diğer kimyasallardan çıkan buharlar gibi) içeceğinizin tadını ve kokusunu etkilemesine izin verebilir”. Şişelenmiş Su Derneği (IBWA) . Bazı şişelenmiş su üreticilerinin, ürünlerinin zamanla daha iyi dayanmasını sağlayan ancak aynı zamanda biraz daha pahalıya mal olan birinci sınıf plastik kullandığını belirtmekte fayda var.

İşte bir şişe su üzerindeki son kullanma tarihine bir örnek.

İlginç bir şekilde, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), şişelenmiş su üreticilerinden bir son kullanma tarihi listelemelerini talep etmiyor çünkü ajans, ürünün sınırsız bir raf ömrüne sahip olduğunu söylüyor. Aslında FDA, bebek maması dışındaki herhangi bir ürün için “son kullanma” tarihlerini zorunlu tutmaz . Bu tarihler genellikle üreticiler tarafından belirlenir ve tarih geldiğinde kalitedeki düşüşü yansıtmayabilir. Uluslararası Şişelenmiş Su Derneği web sitesi, “Bazı şirketler, dağıtım ve perakende satış noktalarının genellikle stok rotasyonunu yönetmeye yardımcı olmak için kullandıkları şişelenmiş su kaplarına tarih tabanlı lot kodları yerleştirmeye devam ediyor” diyor.. Bir su şişesinin üzerinde bir tarih görürseniz, bu genellikle iki yıllık bir son kullanma süresidir ve “son kullanma tarihi” yazacaktır, bu, tarih geçerse otomatik olarak hastalanacağınız anlamına gelmez.

Ancak “eski” şişe suyu içerken dikkate alınması gereken bazı şeyler var.

Depolama, Şişelenmiş Suyu Korumanın Anahtarıdır

Suyun “en iyi” tarihi geçtikten sonra tüketilmesi uygun olsa da, pek çok şey nasıl depolandığına bağlıdır. Bazı araştırmalar , birçok plastik şişede bulunan bir kimyasal olan antimonun birkaç hafta boyunca yüksek sıcaklıklarda saklanması halinde suya karışabileceğini göstermiştir; ancak, artan antimon seviyelerinin o suyu içen birine zarar vermesi pek olası değildir.

IBWA web sitesi, şişelenmiş suyun ideal olarak en azından oda sıcaklığında, ideal olarak mümkünse daha soğukta ve doğrudan güneş ışığından ve ev kimyasallarından uzak tutulması gerektiğini söylüyor. Web sitesi, hem aşırı ısı hem de güneş ışığının suda küf veya yosun oluşmasına neden olabileceğini ve bunu oldukça berbat bir içme deneyimine dönüştürdüğünü belirtiyor.

Bu nedenle, yaz boyunca arabanızda bir kasa su bırakmak muhtemelen en iyi fikir değildir. Şişelenmiş su, ısıyla ilgili bazı unsurlara dayanabilse de (ve neredeyse kesinlikle nakliye ve depo sürecinde zaten dayanmıştır), daha uzun süre dayanır ve satın alındığı noktadan itibaren uygun şekilde saklanırsa tadı daha iyi olur.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.